https://www.nakliceno.cz/kokosove-mleko/ se vyrábí lisováním bílé dužniny z plně kokosových ořechů. Zralý ořech se pozná podle tmavě hnědé barvy y skořápky. Z nezralých zelených ořechů, které ještě nemají dužninu se získává kokosová voda, která je rovněž pro své chuťové vlastnosti a obsah vitamínů v oblibě.
Kokosové mléko není v podstatě mlékem, ale svou barvou a konzistencí ho připomíná. Vylisované mléko z dužniny se ještě smíchá s vodou v poměru 50:50.
Kokosové mléko je oblíbené k pití a k přípravě zajímavých ovocných nápojů. Stalo se také vyhledávanou surovinou v mnoha národních kuchyních (indická, thajská, jihoamerická). Přidává se do chutných exotických polévek, zjemňují se s ním pikantní omáčky a dochucují sladká jídla a může se stát základem pro výrobu domácí zmrzliny.
Při jeho používání je potřeba vědět, že má 3x vyšší energetickou hodnotu než kravské mléko a rozhodně se nedoporučuje lidem s nadváhou nebo s dietním režimem stravování. Ale má rovněž prospěšné látky, jako vitamín C, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, vlákninu a mastné kyseliny.
Kokosové mléko dále obsahuje:
• mangan, udržující správnou hladinu cukru v krvi
• měď která pomáhá při tvorbě kolagenu, který udržuje pružnost pojivových tkání
• fosfor, který s vápníkem udržuje zdravé kosti
• selen bojující s artritidou
• zinek pro mužské pohlavní orgány
Mléko neobsahuje laktózu a mléčnou bílkovinu a může nahradit kravské mléko lidem, kteří trpí intolerancí a alergiemi na něj. Můžeme si jej vyrobit sami anebo zakoupit v plechovce a v sušené podobě (vždy je nutné kupovat produkty BIO)
Typy na použití nejen v kuchyni:
• do kávy a k vločkám a lupínkům
• smoothie
• kaše, polévky, omáčky, pudinky
• dětská jídla a příkrmy
• kokosový kefír
• kvašený alkoholický nápoj
• z mléka se dá vyrobit skvělá domácí kosmetika (pleťová maska, tělové mléko, krém, výživná koupel, vlasový zábal)
zralých